Посјета Његове свесветости Патријарха васељенског г. Вартоломеја Славонији

10.9. је у манастиру Јасеновац Његова Свесветост Архиепископ Константиновог Града и Патријарх Васељенски г. Вартоломеј са Његовом Светошћу Патријархом Српским г. Иринејем, Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, Митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и великим бројем отачаствених и гостујућих архијереја, началствовао литургијском обиљежавању Новомученика Јасеновачких а у поводом 75 година почетка њиховог страдања.
Древни српски православци и јасеновачки новомученици хероји су и свеци цијелог православља, идите путем своји отаца, јунака и светаца-поручио је Васељенски патријарх српском народу!
Након литургије на хумки поред јасеновачког споменика одржан је парастос за преко 700 000 страдалих Cрба. Километарска колона поклоника јасеновачким мученицима из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, ходила је у молитви од манастира Јасеновац до споменика Јасеновац.
Литургији и парастосу су присуствовали и представници свјетовне власти, представници Cрба из Хрватске: Милорад Пупавац и Војислав Станимировић, из Србије: Милорад Линта и Санда Рашковић Ивић, из Босне и Херцеговине: Младен Ивањић као и представници католичке цркве-надлежни бискуп са свештеницима.
Након парастоса већина народа је отишла са својим Архијерејима на освећење обновљеног дијела владичанског двора у Пакрацу. Двор је саграђен 1732. године а до 1991.када је порушен, ту се налазила капелица посвећена Благовјестима, стара епископска књижница и ризница Епархије славонске.
У обраћању народу Патријарх српски Иренеј је поручио да се Cрби неће светити јер је освета у Божијим рукама, да ћемо праштати јер смо хришћани али да никада нећемо заборавити.
Након освећења одржано је саборно дружење уз јело, пиће, славонско коло и пјесму.
Васељенски патријарх је посјетио и хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић.
Представници Крајишког културног центра „Свети Сава“ из Бањалуке су обишли и нека српска села у близини споменика, у Славонији тј. у бившој Републици Српској Крајини. Да се примјетити доста запуштених кућа, споменика, школа, зараслих и необрађених ораница, ливада,добили смо информацију од мјештана да се већина кућа продаје.
Још увијек се осјете ране из овог задњега рата, народ се не враћа, нема дјечије граје, нема перспективе…