Студијски боравак новинара српских медија из региона у Србији

Новинари из региона похађали су праксу у оквиру пројекта „Студијски боравак новинара српских медија из региона у Србији“, који већ четврту годину организује Удружење новинара Србије и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Циљ овог пројекта је професионално усавршавање новинара и упознавање са радом веб редакција у Србији, као и боље промовисање српске културе.

Ове године обуку за рад на вебу похађали су Предраг Деспотовић (недељник „Наша реч“, Румунија), Миодраг Кондић (Културно друшво „Брдо“, Словенија),Тијана Шашић (П-портал), Хрватска), Марија Стојаковић (Крајишки културни центар, Република Српска) и  у редакцијама РТС-а и Вечерњих новости, а упознали су се и са радом независног дневног листа „Вести“ и портала Телеграф.рс.

 

Посјета Министарству спољних послова / фото: Предраг Деспотовић

 

Током десетодневне обуке која је ове године реализована у периоду од 22. октобра до 1. новембра, новинари су посјетили Удружење новинара Србије гдје су им одржана предавања из веб новинарства као и Министарство спољних послова – Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, гдје су их угостили амбасадор Аца Јовановић, помоћник министра спољних послова и Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Присуствовали су и Осмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону на којој се говорило о очувању српског језика, употреби ћирилице у дигиталној комуникацији као и о улози медија из дијаспоре и региона у очувању српског језика и културе.

Полазници су у току рада посјетили и 62. Међународни београдски сајм књига, Музеју савремене уметности, као и Музеј Николе Тесле.