ФИЛМ

Снага је наша планинска ријека, њу неће нигда уставити нико! Народ је овај умирати свико, у својој смрти да нађе лијека!

Алекса Шантић

Наш завичај је Кордун , а намјера да га, онаквог каквог га знамо и какав је био током посљедња четири вијека, отргнемо од заборава и нестајања; да причу која је у нама подијелимо са свима у којима постоји и најмањи траг и дах Кордуна… са свима који су нашу причу спремни да чују. Желимо да испричамо тужну и, у исто вријеме, велику причу нашег народа… причу којој доминира патња, страдања, туга и бол. Ово је наш дуг прецима и завјет потомцима. Свима којима је Кордун близак – ово ће бити подсјетник – траг за сва времена… Они који га не познају – чуће причу о Кордуну – земљи без људи.

Погледајте летак за филм.

Кордун је назив за један дио Горње Крајине. Француска ријеч „кордон“ (врпца, ред, низ) узета је за низ војника који чувају границу, низ стражарница или караула од мора до Карпата. Али се одомаћио за онај дио Горње Крајине гдје је отворена сува међа према Босни – то је наш Кордун. Како су страже држали Крајишници с подручја и за подручје границе прозвани су они Кордунашима или граничарима, а њихово читаво подручје Кордуном. То је могло бити тек кад је између Турске и Аустријске царевине била утврђена стална гранична линија, а то се догодило тек миром 1699. године. Тако је назив Кордун уведен у 18. вијеку.

Радња филма прати досељавање Кордунаша и живот на подручју Кордуна све до данашњих дана.