700 година манастира Kрупе

У Манастиру Kрупа код Обровца 28.8.2017. је служена Света архијерејска литургија и изведен културно-умјетнички програм поводом 700 година ове српске светиње, која припада Епархији далматинској. Литургију је предводио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење владика Српске православне цркве.

Присутним вјерницима обратио се Његово преосвештенство епископ далматински Фотије који је поручио да српски народ мора поштовати своје светиње и манастире. „Браћо и сестре велика је духовна радост бити данас овдје. Морамо бити заједно и показати да смо народ православни, хришћански и Божији“, рекао је епископ Фотије.  Предсједник Српског националног вијећа у Хрватској и саборски заступник Милорад Пуповац истакао је да је седам вијекова Манастира Kрупа историјска потврда вјековног живота Срба у Далмацији и Хрватској.  „На данашњи дан традиционално се овдје окупљају Срби са ових подручја, али и из Србије, Републике Српске и земаља ЕУ. Овај манастир је врело које људе окупља, привлачи и има снагу која се мора са пажњом чувати“, нагласио је Пуповац. Предсједник Савеза Срба у региону, Миодраг Линта оцијенио је да седам вијекова Манастира Kрупа говори о готово миленијумском постојању Срба у Хрватској.  „Овај манастир свједочи о снази, отпорности и жељи да српски народ у тешким временима опстане на овим подручјима. Морамо чувати нашу традицију, вјеру и културу“, рекао је Линта и нагласио да „мора бити створена економска перспектива за опстанак Срба у Хрватској“.

Литургији је присуствовала амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, предсједник Демократског савеза Срба Јовица Радмановић, замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић, као и делегација Kрајишког кулутрног центра „Свети Сава“ из Бања Луке. Обиљежавању овог јубилеја присуствовао је и велики број вјерника из Хрватске, Републике Српске, Србије и европских земаља.

Манастир Kрупу саградио је краљ Милутин почетком 13. вијека, а посвећен је Успењу Пресвете Богородице и дијели судбину српског народа у Хрватској.